уторак, 18. мај 2010.

ИСТОРИЈАТ ХРАМА- Идеја о изградњи Храма у Ражани

Из докумената са којима црква у Ражани располаже,лепо се види колико је уложено муке и труда док се идеја о грађењу ражанског Храма спровела у дело.
Ражана се налазила између двр парохије Скакавачке и Радановачке које у својим местима нису имале храмове.
Како се Ражана развила у веће насеље које је постало и центар у административном погледу,преовладало је мишљење да је у Ражани и најподесније да се подигне Храм и оснује парохија при том Храму од суседних села.Како оснивање Ражанске парохије није ишло у прилог суседним црквеним управама одобрење за градњу Храма је ишло веома тешко.Неколико пута су слате молбе и комисија је чак излазила на лице места али се одобрење и даље није добијало.
Грађевински одбор са народом тог места дуго су размишљали на који начин би могли да приволе дозволу и одлучили су да траже одобрење за подизање капеле а не Храма,јер су мислили да ће на тај начин добити дозволу.
8.октобра 1889.године на седници суда у Ражани предложено је писменим путем од стране претседника суда Сретена Глишовића да се изабере један одбор од 7 лица који ће по народу прикупљати добровољни прилог за изградњу Капеле у Ражани.
Пошто је по народу кренуто са скупљањем добровољног прилога,28.фебруара 1890.године одбор се састао и решио да се умоле овдашњи грађани да би који поклонио плац за место где ће се Капела градити а Председнику се ставило у дужност да прибави одговарајући план и скицу,како би све то требало да изгледа.
5.марта 1890 године,Јован Николић,трговац из Стојића поднео је одбору за подизање Храма писмену документацију којом поклања 1 хектар земље одмах поред друма и Мијатовића потока а на самом улазу у насеље Ражане.
На седници одржаној 31.марта 1890 године написана је молба у којој су опширно изнети разлози за подизање капеле у Ражани а молба је упућена Његовом Преосвештенству,Епископу Жичком,Господину Сави,који је преко Начелника Среза Црногорског под бројем 6474 од 15.децембра 1892 године из канцеларије Духовног Суда,Епархије Жичке у Краљеву,послао следеће решење,али тек после две године,које гласи:
"Према поднесеним документацијама у којимас је доказана пријека нужда и потреба да се подигне ова Капела дајемо благослов да се Капела у Ражани може подићи,с тим нека Духовни Суд поступи даље према закону."

Нема коментара:

Постави коментар